Σχετικά με το Μηχανογραφικό Δελτίο 2011

Μέσα σε μία μόνο εβδομάδα καλούνται οι χιλιάδες υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να συμπληρώσουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκου Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου που θα καθορίσει το μέλλον τους. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, κάθε υποψήφιος θα χρησιμοποιεί τον προσωπικό του Αριθμό Εξετάσεων και θα μπορεί να κάνει δοκιμαστικά Μηχανογραφικά Δελτία (“σενάρια”) προτού καταλήξει και υποβάλλει οριστικά το Μηχανογραφικό του Δελτίο.

Η υποβολή των Μ.Δ. διαρκεί από την 17η έως και την 28η Ιουνίου, αν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παράταση της τελική ημερομηνίας, κάτι που θα γίνει ελπίζεται σύντομα γνωστό. Όμως οι υποψήφιοι πρέπει άμεσα να προετοιμαστούν και για την οριστική υποβολή του Μ.Δ., γι΄αυτό και οφείλουν να προμηθευτούν από τα Λύκεια τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password).

Ιδιαίτερα για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, ορφανοί, με αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κλπ., οι υποψήφιοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι διαθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις ένταξης. Όλοι κρίνονται πλέον και για τη γενική σειρά μαζί με το σύνολο των υποψηφίων, αλλά και για τις επιπλέον θέσεις της κατηγορίας τους για κάθε τμήμα.

Οι υποψήφιοι προηγούμενων ετών θα υποβάλουν το Μ.Δ. χωρίς νέα εξέταση για τελευταία φορά φέτος με βάση την τελευταία τους βαθμολογία, ακόμη και αν συμμετείχαν στις πανελλήνιες για δύο συνεχή χρόνια. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται το 10% των θέσεων επί των εισακτέων. Για πρώτη φορά επίσης θα υποβάλουν την ίδια περίοδο το μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι από Γενικό και από τοΤεχνικό Λύκειο.

Η πολυπλοκότητα του συστήματος και η χρονική πίεση υποβολής του Μ.Δ. μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για όλους.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν τι θέλουν, τι μπορούν να κάνουν και ποιες σχολές είναι περισσότερο συμβατές με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους. Χρήσιμο είναι να διερευνήσουν τις σχετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας και να λάβουν υπόψη τις επιδόσεις, τη θέληση, τα οικογενειακά, τα οικονομικά δεδομένα, τον τόπο κατοικίας και τα προγράμματα σπουδών. Η σειρά προτίμησης των σχολών πρέπει να ιεραρχείται με βάση τα ως άνω κριτήρια και να κλιμακώνεται από τις υψηλόβαθμες στις χαμηλόβαθμες σχολές. Προσοχή όμως. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τις προτιμήσεις τους κλιμακωτά με επίκεντρο ένα έως το πολύ δύο ή τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις ομοειδών σχολών. Αλλιώς, αργότερα μπορεί να αντιληφθούν κάπως αργά ότι ...«πήραν τη ζωή τους λάθος ! ».

Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια συμπλήρωσης του Μ.Δ. Αθήνα : www.careergatetest.com, 210-5222847, Θεσσαλονίκη : www.e-employ.gr, 2310-230545